Practische zaken

Administratieve hulp


Voor senioren is het soms moeilijk de weg te vinden bij het invullen van aanvraagformulieren of de jaarlijkse belastingaangifte. Ook zaken als waar moet ik heen met mijn vraag of wat staat er nu eigenlijk in deze ambtelijke brief.

Als u hulp nodig heeft kunt u terecht op het inloopspreekuur van het Wijkteam. Daar staan ook vrijwilligers klaar om u te helpen met administratieve zaken. Meer informatie over het inloopspreekuur vindt u hier.
Voor hulp bij het invullen van de belastingaangifte kunt u terecht bij vrijwilligers van de KBO. Meer informatie vindt u hier.
Komt u er niet uit dan nodigen wij u uit contact met ons op te nemen (telefoonnummer bovenaan de pagina).

Boodschappenhulp


Soms is het bezwaarlijk om de dagelijkse (zwaardere) boodschappen in huis te halen. Een vrijwilligersactiviteit om hier hulp te bieden is in de gemeente nog niet bekend.

Bent u kortere of langere tijd niet in staat om zelf uw (zwaardere) boodschappen te doen en heeft u geen hulp in uw directe omgeving neem dan contact met ons op. Wij gaan dan voor u op zoek naar een vrijwilliger.
Afhankelijk van de omstandigheden kan er een beperkte brandstofvergoeding worden gevraagd. Gaat het alleen om vervoer van en naar de winkel of de markt, kijkt u dan bij Vervoershulp.
Alternatief

In Opmeer bezorgen op dit moment 3 supermarkten aan huis:

Albert Heijn 

Jumbo
Spar Hoogwoud 

Hulp in het huishoudenBent u uit de roulatie vanwege ziekte, een ongeval of operatie? Of kunt u door ouderdomsklachten uw huishouden niet meer helemaal zelf doen?

Als er ook geen familie, vrienden of buren beschikbaar zijn kunt u via het Wijkteam misschien een indicatie voor hulp verkrijgen.

Maaltijd aan huis


Er zijn diverse mogelijkheden om zogenoemde vries- of koelversmaaltijden thuis te laten bezorgen. Koelvers wordt meestal per 2 of 3 dagen bezorgd, diepvries voor een langere periode.

Leveranciers voor dergelijke maaltijden zijn te vinden op internet.

Een voorbeelden:

                Eetidee Maaltijdservice in Anna Paulowna    Tel. 0223 - 523300.

                www.eetideemaaltijdservice.nl                            

                Goede ervaringen vernomen van huidige klanten

Ook bijvoorbeeld de supermarkt en de slager leveren complete maaltijden. Als u daarvoor kiest moet u wel letten op het zoutgehalte. Deze maaltijden worden gekookt voor een gemiddelde gebruiker. 

Samen eten

U kunt ook op diverse plaatsen 'samen eten'.

Personenalarmering


Vaak kan de alleenwonende oudere terugvallen op familie, buren en vrienden. Maar wat te doen als er iets gebeurt en er is niemand in de buurt?

Een personenalarmsysteem kan dan uitkomst bieden. U kunt op ieder moment, zowel overdag als ’s nachts, in noodsituaties met één druk op de knop de buitenwereld waarschuwen.

 

In Opmeer zijn er drie aanbieders: Omring, De Regionale Zorgcentrale en Wilgaerden.

 

De voorwaarden en kosten verschillen afhankelijk van product en organisatie. Bij medische indicatie vergoedt uw verzekering mogelijk de kosten.

 

De personenalarmering van Wilgaerden is alleen beschikbaar voor thuiswonende ouderen in de zogenoemde woonzorgzones. Voor meer informatie belt u of kijkt u op de website.

 

Omring

Tel. 088 - 206 89 10

http://www.omring.nl/omring/thuiszorg/personenalarmering

 

De Regionale Zorgcentrale.

Breestraat 2

1716 DB  Opmeer

Tel.  0226 - 360273

 

Wilgaerden

Tel.   0226 – 351944 (Weidehof).

http://www.wilgaerden.nl

 

Telefooncirkel

De telefooncirkel van Raad en Daad is nadrukkelijk geen personenalarmering zoals hierboven bedoeld. Natuurlijk is er – op werkdagen – door deelname aan de telefooncirkel wel een mate van sociale controle. 

Als er geen contact wordt verkregen, worden bijvoorbeeld familie of buren gewaarschuwd.

Voor meer inlichtingen kijk op onze website of bel ons nummer  06 - 33 05 59 50.

Vervoerregelingen


Behalve de mogelijkheid van inzet van een vrijwilliger van Raad en Daad zijn er in de gemeente ook vaste regelingen waar u op terug kunt vallen.

 

Marktbus Opmeer

Dit is een kleine personenbus die dinsdag om 09.30 uur van De Weere naar Aartswoud vertrekt, om vervolgens via De Lindenhof en De Weidehof naar de markt in Spanbroek te rijden. 
Rond 11.00 uur vertrekt de bus weer vanaf de Readshop. Bij de Readshop krijgt iedere passagier een kopje koffie om zo gezamenlijk de week door te nemen.

 

Regiotaxi                              

Voor WMO-vervoer van deur tot deur, binnen West-Friesland en beperkt daarbuiten.

Van deze regeling kunt u gebruik maken als u een Regiotaxi-pas hebt ontvangen van de gemeente.

U betaalt dan een beperkte vergoeding.    

Neem voor meer informatie contact op met het Wijkteam van de gemeente.